HIV virüsü nedir? Aids hastalığı nedir?

"Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" adı verilen AİDS hastalığına HIV adındaki virüsün neden olduğu bilinmektedir. Bu virüs 3 yolla vücudumuza girer; Kan yoluyla, cinsel ilişki yoluyla, anneden bebeğe doğum sırasında veya emzirme yoluyla. Hastalıklara karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimiz, bu virüs tarafından yok edilir. Bunun sonucunda grip gibi soğuk algınlığı gibi en basit hastalıklara karşı bile direnç gösteremez hale geliriz. Bir kişinin HIV virüsü almış olması o kişinin AIDS olduğu anlamına gelmez.

hiv / aids kimlere bulaşır ?

Hiv virüsü yaş ve cinsiyet gözetmez, hem kadına hem erkeğe, yem çocuğa hem yetişkinlere bulaşabilir. Bir kişiye aids bulaşıp bulaşmadığını anlamanın tek yolu kandan yapılan bir test olan hiv testi ( aids testi ) yaptırmaktır.

HIV virüsü vücuda girer girmez hastalık oluşturmaz, bu virüsün vücutta olduğunu gösteren herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü sadece hiv testi ( aids testi ) ile anlaşılabilir. HIV virüsü vücuda girdikten yaklaşık 10-12 yıl sonra AIDS belirtileri görünmeye başlar. Kişi bu süre içinde virüsü başkalarına bulaştırabilir. HIV Pozitif olan bir kişi bu 10-12 yıllık süre içinde hiç hasta olmadan ve AIDS 'e dönüşmeden yıllarca sağlıklı olarak yaşayıp bu virüsü çevresindeki kişilere bulaştırabilir.

HIV / AIDS virüsünün yayılması

1981 yılında ilk olarak keşfedilen bu hastalık, keşfinden hemen sonra hızla yayılarak; erkek, çocuk, siyah, beyaz, Latin, Asyalı, zengin, fakir demeden bir çok insanın ölümüne neden olmuştur. Türkiyede 1985 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. 2016 - 2017 verilerine göre ülkemizde 20.000 ’e yakın HIV pozitif hastanın olduğu saptanmıştır. En çok; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyük ve turistik yerlerde görülmektedir. Bunun en büyük sebebi de korunmasız cinsel ilişkidir. Hastalığa yakalananların yaklaşık üçte biri kadındır. Ülkemizde heteroseksüel erkeklerde çok görülse de homoseksüel ve biseksüel erkekler, madde bağımlısı kişiler ve hemofili hastalarında da bir hayli fazla görülür. Bir grup hastada ise hastalığın bulaşma nedeni bilinmemektedir. Günümüze kadar dünyada AIDS'ten 225.000 kişinin öldüğü kaydedilmiştir.

HIV ve AIDS tedavisi

Aids tedavisi için bir çok araştırma yapılmaktadır, tedavi yöntemlerinde bazı gelişmeler sağlanmışsa da kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır. Tehlikeli ve ölümcül olan bu virüsün yayılmasını önlemenin en etkili ve tek yolu KORUNMAK tır.

HIV ( Human Immune Deficiency Virus ) Türkçesi ile "vücut bağışıklık sistemi virüsü" AIDS hastalığına yol açan çok tehlikeli bir vürüstür. AIDS vücut bağışıklık sistemi ile ilgili olduğundan, hastalığa sebep olan virüse bu isim verilmiştir. Bu virüs, insan vücudunun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmektedir. Bağışıklık sisteminin etkisiz hale gelmesi, virüsten etkilenmeden önce, kolayca baş edebildiği diğer hastalık ve mikroplarla artık savaşamayacak hale gelmesi demektir. Bu da en basit bir gribal enfeksiyonun bile ölümcül hale gelmesine sebep olabilir. AIDS hastalarının yarısından çoğu bağışıklık sistemlerinin etkisiz hale gelmesi yüzünden bu tür basit enfeksiyonlara yenilerek hayata veda etmişlerdir.

HIV virüsü insan vücuduna bir kez girerse ve enfekte olursa artık bu virüsü yok etmesi veya vücuttan atması bu günün koşullarında mümkün değildir. Bu tür kişilere HIV Pozitif hastalar denmektedir. HIV pozitif hastalar için geliştirilmiş bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar HIV virüsünün yayılmasını ve çoğalmasını engellemektedir böylece hastanın yaşam süresi ve kalitesi arttırılmaktadır.

HIV, İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü anlamına gelir. HIV, AIDS'e neden olan bir virüstür. Kan, vajinal sekresyon, sperma ve anne sütü içerisinde bulunur. HIV prezervatif veya lateks / poliüretan bariyeri olmaksızın vajinal, oral veya anal seks yoluyla yayılabilir. Ülkemizde yaşayan insanlar arasında bu hastalık hızla artmakta ve bunların çoğu kendilerine virüs bulaştığını bilmiyorlar. Resmi Rakamlara göre Türkiyede bilinen yaklaşık 20.000 civarında hiv pozitif insan var. ( 2016-2017 )

HIV ile yaşayan birçok insan sağlıklı görünür ve kendilerini iyi hisseder. Hasta olma veya başkalarına HIV bulaştırma riskinde olduklarını düşünemezler.

HIV Testi birçok ülkede rutin veya düzenli sağlık kontolu (check up) ın bir parçasıdır. Örneğin, Kanada Halk Sağlığı Kurumu, HIV testinin rutin tıbbi kontrolün bir parçası olarak tartışılmasını öneriyor. Canada artık test edilmedikçe, 13 ila 64 yaş arasındaki tüm kişilerin test edilmesini öneriyor. Ayrıca, yaşınız ne olursa olsun, yeni bir cinsel ilişkiye başlamadan önce HIV testi yaptırmanız önerilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , yaşadığınız yere göre farklı öneriler yapar. HIV'in yaygın olduğu yerlerde, bir sağlık kuruluşuna giden herkese HIV testi önerilmelidir . HIV in daha az yaygın olduğu yerlerde, HIV testlerinin HIV'e maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu insanlara önerildiğini ileri sürmektedir.

HiV Nasıl Bulaşır;

  • Hiç prezervatif olmadan eşleriniz dışında vajinal, anal veya oral seks yaptınız mı?.
  • Hiç ilaç veya diğer maddeleri enjekte etmek için iğneler veya enjektörler paylaştınız mı?
  • Eşinizin tercihlerinden emin değilsiniz veya eşiniz HIV ile yaşamaktamıdır?
  • Hamilemisiniz veya hamile olma riskinizi dikkate aldınız mı?
  • Hiç cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon veya hastalık tanısı aldınız mı?
  • Hepatit C hastası mısınız?
  • Tüberküloz (TBC) tedavisine başlıyor musunuz?

Tedavi edilmediğinde HIV ciddi hastalıklara ve ölüme neden olabilir. HIV 1+2 'yi test ederseniz, dönemi iyi geçirmenize yardımcı olacak etkili ilaçlar bulunur. Ancak, HIV durumunuzu bilmiyorsanız, ihtiyacınız olan sağlık bakımını ve tedaviyi alamazsınız. HIV hakkında daha fazla bilgi için lütfen irtibata geçin.



Bu yazımız da ilginizi çekebilir !

Aids Belirtileri

Aids belirtileri virüs vücuda girdikten sonra her evrede farklılıklar göstermektedir. HIV virüsü bulaştıktan sonra ortaya çıkan AIDS belirtileri çok belirgin olmamaktadır.

Devamını Oku